Oblande “Sedmo nebo” prava su poslastica koja svojim ukusom opravdava ime. Ovaj desert kombinuje slatkoću, hrskavost oblandi i bogatstvo kremastog fila, čineći svaki zalogaj pravom senzacijom za nepce. Idealne za svečane prilike, porodična okupljanja ili kao slatki zalogaj uz popodnevni čaj, ove oblande su pravi izbor za svakog ko želi da uživa u nečemu posebnom. Sledite naš recept i dozvolite sebi da uživate u “sedmom nebu” okusa i tekstura.
Sastojci
Za oblande:
- 4 lista oblandi
Za fil:
- 500g šećera
- 200ml vode
- 250g maslaca
- 200g mlevenih oraha
- 100g čokolade za kuvanje
- 100g suvog grožđa
- 2 kašike ruma (opciono)
Priprema
- Priprema fila: U šerpi na srednje jakoj vatri pomešajte šećer i vodu. Kuvajte dok se šećer potpuno ne rastopi i smesa ne počne da vri. Zatim dodajte maslac, mlevene orahe, čokoladu za kuvanje i suvo grožđe. Kuvajte sve zajedno dok se smesa ne zgusne. Na kraju dodajte rum za dodatni ukus.
- Složivanje oblandi: Na ravnu površinu stavite prvi list oblande. Ravnomerno rasporedite četvrtinu pripremljenog fila po oblandi. Prekrijte drugim listom oblande i ponovite postupak dok ne potrošite sve listove i fil.
- Hlađenje: Gotove oblande “Sedmo nebo” stavite pod težak predmet (npr. dasku za sečenje) i ostavite da se hladi nekoliko sati, idealno preko noći. Ovo će pomoći da se fil dobro stegne i da oblande postanu čvrste.
- Sečenje i serviranje: Kada se oblande dobro ohlade i stegnu, isecite ih na željene oblike i veličine. Oblande “Sedmo nebo” služite kao elegantnu poslasticu uz kafu, čaj ili kao deo svečanog desertnog stola.
Oblande “Sedmo nebo” su prava poslastica koja će zadovoljiti i najzahtevnije ljubitelje slatkiša. Sa svojom jednostavnošću pripreme i izuzetnim ukusom, ove oblande su savršen izbor za svaku priliku. Dopustite sebi da budete maštoviti sa dodacima i prilagodite recept prema sopstvenim ukusima, uživajući u svakom zalogaju ovog divnog deserta.