Grašak sa piletinom i knedlicama predstavlja topao, ukusan obrok koji savršeno kombinuje sočne komade piletine, slatkasti grašak i meke, vazdušaste knedle. Ovo bogato, hranljivo jelo donosi klasične ukuse domaće kuhinje na vaš sto, idealno za porodična okupljanja oko večere. Pratite ovaj jednostavan vodič kako biste pripremili ovu ukusnu, srdačnu večeru koja će sigurno zadovoljiti apetite svih uzrasta.
Sastojci
Za piletinu i grašak:
- 500g pilećeg belog mesa
- 300g svežeg ili smrznutog graška
- 1 srednji crni luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 šargarepa, iseckana na kolutove
- 2 kašike ulja
- 500ml pilećeg bujona
- So, biber po ukusu
Za knedle:
- 150g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 75ml mleka
- 2 kašike maslaca, otopljenog
Priprema
- Priprema piletine i graška: U većem loncu zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte pileće belo meso iseckano na kockice i pržite dok ne postane zlatno sa svih strana. Dodajte iseckani crni i beli luk, i šargarepu, i dinstajte dok povrće ne omekša.
- Dodavanje bujona: Prelijte pileće bujon i dovedite do ključanja. Smanjite vatru, dodajte grašak, posolite i pobiberite po ukusu. Kuvajte na laganoj vatri dok piletina i povrće ne budu skoro gotovi.
- Priprema knedli: U činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte mleko i otopljeni maslac. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine u glatko testo.
- Dodavanje knedli: Kašikom grabite od testa i stavljajte knedle direktno u kuvajući bujon. Pokrijte i kuvajte oko 15 minuta dok knedle ne postanu pufnaste.
- Služenje: Poslužite toplo, sa svežim peršunom posutim po vrhu, ako želite.
Grašak sa piletinom i knedlicama je izuzetno zadovoljavajući obrok koji će vas i vašu porodicu ostaviti siti i srećni. Lako se priprema, a rezultat je obrok bogat ukusima i teksturama koji će zasigurno postati jedan od vaših omiljenih. Uživajte u ovoj klasičnoj domaćoj večeri koja greje srce i dušu.