Bečka šnicla, jedno od najpoznatijih jela austrijske kuhinje, prava je poslastica za ljubitelje klasičnih, hrskavih šnicli. Karakteriše je tanko izlupano meso, obično teleće, uvaljano u brašno, jaja i prezle, zatim prženo do savršenstva. Ovo jelo nije samo popularno u Austriji već i širom sveta, zahvaljujući svojoj jednostavnosti i izvanrednom ukusu. Sledite ovaj vodič i otkrijte kako da pripremite pravu Bečku šniclu kod kuće.

Sastojci

  • 4 teleće šnicle (oko 150-200g po šnicli)
  • So i sveže mleveni biber
  • 100g brašna
  • 2 jaja
  • 200g prezli
  • Ulje za prženje (najbolje suncokretovo ili maslinovo)
  • Kriške limuna za serviranje

Priprema

  1. Priprema mesa: Teleće šnicle nežno istucite čekićem za meso između dva sloja prozirne folije do debljine od oko 5mm. Posolite i pobiberite sa obe strane.
  2. Paniranje: Pripremite tri tanjira – u prvom stavite brašno, u drugom umutite jaja sa malo soli, a u trećem rasporedite prezle. Svaku šniclu prvo uvaljajte u brašno, potom umočite u jaja, i na kraju obložite prezlama. Pritiskajte šniclu rukama kako bi prezle dobro prijanjale.
  3. Prženje: U velikom tiganju zagrejte dovoljno ulja tako da šnicla pliva prilikom prženja. Kada ulje dostigne odgovarajuću temperaturu (testirajte stavljajući mali komad prezle u ulje; ako odmah počne da prži, ulje je spremno), pažljivo stavite šniclu i pržite sa svake strane do zlatno-smeđe boje, otprilike 3-4 minuta sa svake strane.
  4. Serviranje: Gotove šnicle izvadite na papirne ubruse da upiju višak masnoće. Poslužite odmah, ukrašeno kriškama limuna. Bečka šnicla tradicionalno se služi sa krompirovom salatom ili pečenim krompirom.

Priprema Bečke šnicle je jednostavna, ali zahteva pažnju na detalje kako biste postigli savršenu hrskavost i mekoću mesa. Ovo jelo, sa svojom zlatnom koricom i nežnim mesom unutra, čini svaki obrok posebnim. Bilo da pripremate svečani ručak ili večeru, Bečka šnicla će sigurno impresionirati vaše goste svojim autentičnim austrijskim ukusom. Uživajte u svakom zalogaju ove tradicionalne poslastice, po mogućstvu uz dobru čašu austrijskog vina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *