Karađorđeva šnicla, jedno je od najpoznatijih i najcenjenijih jela srpske kuhinje. Ova ukusna šnicla kombinuje sočno meso punjeno kajmakom, sve to uvaljano u hrskavi sloj prezli i prženo do savršenstva. Idealna za svečane prilike ili kao luksuzni obrok za vikend, Karađorđeva šnicla zadovoljiće apetite i najzahtevnijih gurmana. Pratite ovaj recept kako biste sami pripremili ovo čuveno jelo i doneli deo srpske tradicije na svoj sto.
Sastojci
- 4 veće svinjske šnicle (može i pileće ili teleće)
- 200g kajmaka
- So i biber po ukusu
- Brašno za paniranje
- 2 jaja, umućena
- Prezle za paniranje
- Ulje za prženje
Priprema
- Priprema mesa: Svinjske šnicle lagano istucite čekićem za meso između dva sloja prozirne folije dok ne dobijete tanke šnicle. Posolite i pobiberite sa obe strane.
- Punjenje šnicli: Na jednu stranu svake šnicle stavite kajmak, raspoređujući ga ravnomerno. Pazite da ostavite malo prostora na ivicama. Zatim pažljivo urolajte šnicle, počevši od kraja gde se nalazi kajmak, kako biste formirali valjak.
- Paniranje: Uvaljajte svaku šniclu prvo u brašno, potom u umućena jaja, i na kraju u prezle, osiguravajući da su dobro obložene sa svih strana.
- Prženje: U dubokom tiganju zagrejte dovoljno ulja za duboko prženje. Pržite šnicle na srednje jakoj vatri dok ne postanu zlatno-smeđe sa svih strana, otprilike 4-5 minuta sa svake strane. Pazite da ne prepržite.
- Služenje: Gotove šnicle izvadite na papirne ubruse da upiju višak ulja. Služite vruće, uz prilog po izboru, kao što su pečeni krompir, sveža salata ili kuvano povrće.
Karađorđeva šnicla je više od običnog jela – ona je simbol koji odražava bogatstvo i tradiciju srpske kuhinje. Bilo da se priprema za posebne prilike ili kao deo bogatog nedeljnog ručka, ova šnicla uvek pruža izuzetno zadovoljstvo i ukusom i izgledom. Uz ovaj jednostavan recept možete lako pripremiti i uživati u autentičnom ukusu Karađorđeve šnicle u udobnosti svoje kuhinje.