Tart sa čokoladom i pomorandžom predstavlja pravo umetničko delo u svetu poslastica. Ova sofisticirana kombinacija bogate čokolade i osvežavajućih nota pomorandže čini svaki zalogaj nezaboravnim. Savršen za posebne prilike ili kao elegantan završetak raskošne večere, ovaj tart će oduševiti vaše goste i ostaviti ih bez daha. Sledite naš detaljan recept i pripremite se da zavirite u svet gurmanskih užitaka.
Sastojci
Za koru:
- 200g brašna
- 100g hladnog maslaca, iseckanog na kockice
- 50g šećera u prahu
- 1 jaje
- Prstohvat soli
Za fil:
- 200g tamne čokolade, naseckane
- 200ml slatke pavlake
- Korica od 1 pomorandže
- Sok od 1 pomorandže
- 2 kašike šećera
Za dekoraciju:
- Tanko narezana kora pomorandže
- Malo otopljene čokolade
Priprema
- Priprema kore: U velikoj činiji pomešajte brašno, šećer u prahu i prstohvat soli. Dodajte hladan maslac i radite prstima dok ne dobijete teksturu nalik mrvičastom testu. Dodajte jaje i brzo zamesite testo. Formirajte disk, uvijte u plastičnu foliju i ostavite u frižideru 30 minuta.
- Priprema tarta: Zagrejte rernu na 180°C. Razvaljajte testo na blago pobrašnjenoj površini i prebacite u kalup za tart. Pecite “na slepo” (pokriveno papirom za pečenje i opterećeno suvim pasuljem ili pirinčem) oko 15 minuta, zatim uklonite teret i pecite još 5-10 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.
- Priprema fila: U šerpi zagrejte slatku pavlaku sa šećerom, koricom i sokom pomorandže do tačke ključanja. Prelijte preko naseckane čokolade i mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi i smesa postane glatka.
- Sastavljanje tarta: Prelijte čokoladni fil preko ohlađene kore i ravnomerno rasporedite. Ostavite u frižideru najmanje 4 sata, ili dok se fil potpuno ne stegne.
- Dekoracija: Pre serviranja, dekorišite tart tanko narezanom korom pomorandže i prelivom od otopljene čokolade.
Tart sa čokoladom i pomorandžom je desert koji spaja složene ukuse u savršenu harmoniju, pružajući nezaboravno kulinarsko iskustvo. Bilo da slavite posebnu priliku ili želite da impresionirate svoje goste sofisticiranim desertom, ovaj tart je pravi izbor.