Štrudla sa džemom je jedan od onih klasičnih deserata koji nikada ne izlaze iz mode. Savršena kombinacija mekog, vazdušastog testa i bogatog, aromatičnog punjenja čini ovaj desert idealnim za svaku priliku, bilo da se radi o ugodnom porodičnom doručku, popodnevnom čaju ili posebnom događaju. Ovaj recept vam donosi korak po korak uputstvo kako da napravite savršenu štrudlu sa džemom, koja će sigurno oduševiti sve ljubitelje slatkiša.

Sastojci

Za testo:

  • 500g brašna
  • 1 paketić suvog kvasca (7g)
  • 250ml mleka
  • 50g šećera
  • 100g maslaca (omekšalog)
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli

Za punjenje:

  • 300g džema po izboru
  • Dodatno: šećer u prahu za posipanje

Priprema

  1. Priprema testa: U velikoj činiji pomešajte brašno i suvi kvasac. U posebnoj posudi zagrejte mleko da bude mlako (ne vruće), dodajte šećer i maslac, mešajte dok se maslac ne otopi. Dodajte ovo mlečnoj smesi u brašno, dodajte jaje i prstohvat soli, zatim mesite dok ne dobijete glatko i elastično testo. Pokrijte činiju i ostavite na toplom mestu da testo naraste, otprilike 1 sat.
  2. Priprema punjenja: Dok testo raste, pripremite džem za punjenje. Možete koristiti bilo koji džem po vašem izboru, ali se preporučuje korišćenje džema sa bogatim i intenzivnim ukusom, kao što su šljiva, kajsija ili malina.
  3. Oblikovanje štrudle: Kada je testo naraslo, prebacite ga na blago pobrašnjenu površinu i oklagijom ga razvaljajte u oblik pravougaonika. Ravnomerno rasporedite džem po površini testa, ostavljajući malo prostora sa ivica.
  4. Pečenje: Pažljivo urolajte testo sa jedne strane prema drugoj, formirajući rolat. Prebacite štrudlu u podmazan pleh, pokrijte i ostavite da odstoji još 15 minuta. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, ili dok štrudla ne postane zlatno-smeđa.
  5. Finalni dodir: Ostavite štrudlu da se ohladi pre služenja, zatim pospite šećerom u prahu za dekoraciju.

Štrudla sa džemom je više od običnog deserta; to je putovanje kroz bogatstvo ukusa i tekstura koje probudi sva čula. Bez obzira na priliku, ova štrudla je savršen način da podelite malo radosti sa svojim najdražima. Pratite ovaj jednostavan recept i pripremite se da uživate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *