Ako ste u potrazi za jedinstvenim desertom koji kombinuje tradicionalne ukuse sa modernim preokretom, rolat sa džemom od smokve je savršen izbor. Ovaj neodoljiv desert savršeno balansira slatkoću smokava sa lakoćom i mekoćom biskvita, čineći ga idealnim za sve prilike, od porodičnih okupljanja do svečanih večera. Sledite naš detaljan recept i otkrijte kako da pripremite ovu prefinjenu poslasticu koja će zadovoljiti i najizbirljivije palate.

Sastojci

  • 4 jaja
  • 120g šećera
  • 120g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 200g džema od smokve
  • Prstohvat soli
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema

  1. Priprema biskvita: U velikoj činiji, umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetla i penušava. Dodajte prstohvat soli za izbalansiranje ukusa. Polako umešajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, vodeći računa da smesa ostane lagana i vazdušasta.
  2. Pečenje: Rasporedite smesu ravnomerno u pleh obložen papirom za pečenje, pazeći da je sloj jednak. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 10-12 minuta, ili dok biskvit ne postane zlatno-smeđ i čvrst na dodir.
  3. Formiranje rolata: Odmah nakon pečenja, pažljivo prevrnite biskvit na vlažnu kuhinjsku krpu posutu šećerom u prahu. Skinite papir za pečenje i pažljivo urolajte biskvit zajedno sa krpom. Ostavite da se ohladi u rolatu, što će pomoći da zadrži oblik.
  4. Nadevanje: Kada se biskvit potpuno ohladi, pažljivo ga odmotajte i ravnomerno namažite džemom od smokve. Ponovo ga čvrsto urolajte, ovog puta bez krpe.
  5. Završni dodir: Pre služenja, rolat pospite šećerom u prahu za lepši izgled i dodatnu slatkoću.
  6. Služenje: Isecite rolat na šnite debljine oko 2cm i servirajte kao elegantan desert.

Rolat sa džemom od smokve je divan desert koji odiše sofisticiranošću i bogatstvom ukusa. Priprema ovog deserta nije samo prilika da pokažete svoje kulinarske veštine, već i da uživate u kombinaciji nežnog biskvita i aromatičnog džema od smokve. Bez obzira na priliku, ovaj rolat će sigurno biti u centru pažnje, oduševljavajući sve goste svojom elegancijom i izvrsnim ukusom. Pratite naš recept i dozvolite da ovaj desert postane nova zvezda vaše kulinarske kolekcije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *