Pogača sa pečurkama je savršen dodatak svakom obroku. Mekana i mirisna, obogaćena svežim pečurkama, idealna je za doručak, ručak ili večeru.
Sastojci
- 500 g brašna
- 1 kockica svežeg kvasca
- 250 ml mleka
- 100 ml vode
- 50 ml ulja
- 1 kašičica soli
- 200 g svežih pečuraka (iseckanih)
- 1 glavica crnog luka (sitno iseckana)
- 1 kašičica šećera
- 1 jaje (za premazivanje)
Priprema
- U mlakom mleku rastvorite kvasac sa kašičicom šećera i ostavite da nadođe.
- U velikoj posudi pomešajte brašno, so, ulje, nadošli kvasac i vodu. Mesite dok ne dobijete glatko testo.
- Pokrijte testo i ostavite da naraste na toplom mestu oko sat vremena.
- U međuvremenu, propržite luk i pečurke dok ne omekšaju. Ostavite da se ohlade.
- Kada testo naraste, premesite ga i dodajte pečurke i luk. Ponovo premesite da se sastojci sjedine.
- Oblikujte pogaču, stavite je u podmazan pleh i ostavite da naraste još 20 minuta.
- Premažite pogaču umućenim jajetom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.